Nyheter 

  

Sepac-förpackning 2016


Den sjunde Sepac-förpackningen har det gemensamma temat årstider.

Förpackningen innehåller 12 Sepac-frimärken från följande deltagande postverk: Åland, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Guerney, Island, Isleof Man, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta och Monaco. Sepac är en förkortning av Small European Postal Administrations' Cooperation.

Utgivningsdatum 5.9.2016
Pris 15,00 €
 

Ett äpple visar Ålands fyra årstider på årets Sepac-frimärke


Den 12 augusti ger Åland Post ut ett Sepac-frimärke på årets tema årstider. Den grafiska formgivaren Annika Zetterqvist valde att visa årstiderna ur ett äpples perspektiv.

Klimatet på Åland påverkas av det omgivande havet och det är speciellt gynnsamt för äppelodling. Vintern är relativt mild och sena vårar ger mindre risk för frost i blomningen. I maj/juni blommar äppelträden som vackrast. Sommaren är ofta solig och hösten lång och varm. Skördetiden börjar oftast i mitten på augusti och varar ända till slutet av oktober. Äpplen är en av de trädgårdsprodukter som ökat sin andel av den åländska lantbruksförsäljningen markant på senare år och 2014 såldes äpplen för 4,8 miljoner euro, huvuddelen gick till Finland.

Den grafiska formgivaren Annika Zetterqvist har utformat årets Sepac-frimärke. Annikas idé med frimärksmotivet sammanfattas väl av orden "gro, blomma, mogna och njuta", vilka förekommer i såväl förstadagsstämpeln som på frimärksarket och på baksidan av förstadagskuvertet. Orden växte fram hos Annika under arbetets gång och kan sägas symbolisera både naturens och livets "årstider".

Utgivningsdatum 12.8.2016
Konstnär Annika Zetterqvist
Upplaga 140 000
Valör Inrikes (1,30 € )
Pris FDC 2,00 €
Frimärkens storlek 35 x 35 mm
Arkets storlek 2 x 15 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset 
Tryckeri Bpost
 

Björn Ulvaeus presenterar sitt Åland i frimärkserien Mitt Åland


Den 8 juli har Åland Post den stora äran att presentera ABBA-legenden Björn Ulvaeus bild av Åland i frimärkserien Mitt Åland. När Björn skulle välja motiv till sitt frimärke var den åländska skärgården ett självklart val och frimärket visar den natursköna farleden in till byn Karlby på Kökar.


Det är framför allt med sin motorbåt som Björn Ulvaeus har besökt Åland.
- Jag kommer från den lilla staden Västervik på Sveriges ostkust och båtar har alltid funnits i mitt liv. Tills för några år sen brukade jag alltid åka söderut längs kusten, men det var innan jag upptäckte Åland. Nu tar jag hellre min båt över Ålands hav och kryssar runt i skärgården där.

Ön Kökar är ett av de ställen som har lämnat avtryck hos Björn och frimärket visar farleden in till gästhamnen Brudhäll och byn Karlby i morgondis.
- Jag har förälskat mig i Kökar. Första gången lade vi till vid en brygga i Hellsö på norra sidan och gick landsvägen till en lanthandel som låg några kilometer bort vid ett vägskäl. Det var en strålande sommardag och jag tror inte jag har upplevt ett sånt lugn och en sån idyll någon annanstans i världen. Sedermera har jag tagit den vackra, lilla farleden in till Karlby på södra sidan av Kökar.

Björn Ulvaeus frimärke är den elfte utgåvan i frimärkserien Mitt Åland där kända personer med koppling till Åland får visa sin bild av landskapet och hur de upplever Åland. Tidigare har Lill Lindfors, Mauno Koivisto, Mark Levengood, Björn Borg, Martti Ahtisaari, Åke Lindman, Marcus Grönholm, Caroline af Ugglas, Robert Helenius och Tarja Halonen varit frimärkskonstnärer.

Utgivningsdatum 8.7.2016
Fotograf Kjell Söderlund
Upplaga 140 000
Valör Världen (1,30 € )
Pris FDC 2,00 €
Frimärkens storlek 38,4 x 28 mm
Arkets storlek 2 x 15 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset 
Tryckeri Bpost
 

  

Lilla Åland - en älskad möbelklassiker

 

Den 27 maj utkommer en designklassiker på ett åländskt frimärke, stolen Lilla Åland. Inspirationen till stolen fick den svenske möbelarkitekten Carl Malmsten vid ett besök i Finströms kyrka.

Carl Malmsten (1888-1972) är en Sveriges främsta möbelformgivare och han döpte ofta sina möbler efter orter som han förknippade dem med. Inspirationen till Lilla Åland fick Malmsten vid en utflykt till Finströms kyrka när han höll en slöjdkurs på Ålands Folkhögskola 1938. I sakristian fanns det några handsvarvade trästolar som fångade hans intresse.

Med vissa mindre ändringar, bland annat gjordes stolen smalare, sitsen bredare och de svarvade partierna slätades ut, skapade han stolen Lilla Åland som sedan 1942 tillverkas hos Stolfabriks Ab (idag Stolab) i Sverige.

Malmstens stolritningar pryder både frimärksarket och förstadagskuvertet, medan hans initialer finns i förstadagsstämpeln.

Utgivningsdatum 27.5.2016
Utformning Carl Malmsten/Cecilia Mattsson
Upplaga 140 000
Valör 2,50 €
Pris FDC 3,20 €
Frimärkets storlek 38,4 x 28 mm
Arkets storlek 2 x 15 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset 
Tryckeri Bpost
 


Frimärkshäfte visar växter ur naturens apotek

 

Ur Ålands rika flora valde Åland Post ut tre medicinalväxter till årets frimärkshäfte som ges ut den 9 maj. Konstnären Jonas Wiléns bilder för tankarna till gamla tidens apoteksetiketter.

De tre utvalda medicinalväxterna i häftet är Bolmört, Fingerborgsblomma och Renfana, som förekommer i mer eller mindre utsträckning runtom Åland. Sedan urminnes tider har människan använt sig av läkeväxter för att bota eller lindra åkommor. Växter som ansågs helande tillskrevs också ofta magiska egenskaper.

Bolmört (Hyoscyamus niger) är en klibbhårig, illaluktande örtväxt som blommar från juni till september med stora brungula blommor. Bolmört har odlats sedan vikinga- och medeltid i Norden. Den är mycket giftig och har använts som smärtstillande och lugnande medel.

Fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) är tvåårig ört med klockliknande rödlila eller vita blommor som blommar från juli till augusti. Växten är extremt giftig och påverkar kraftigt hjärtat. Glykosiden digitoxin utvanns ur bladen och användes förut mot hjärtsvikt och hjärtarytmi.

Renfana (Tanacetum vulgare) är en kryddoftande, flerårig ört med blomkorgar av gula blommor. Växten är svagt giftig och har använts i medicinskt syfte främst som maskmedel och mot ohyra. Blad och blommor kan också användas som brännvinskrydda och för att färga garn och tyg.

Till häftet hör tre maximikort som spinner vidare på växternas läkande och magiska krafter.

Utgivningsdatum 9.5.2016
Konstnär Jonas Wilén
Upplaga 70 000
 Valör 9 x Inrikes (11,70 € )
 Pris FDC 4,60 €
Frimärkets storlek 52 x 23,83 mm
Häftets storlek 176 x 56 frimärken
 Papper 110 g/m²
 Perforering 13 per 2 cm
 Tryckmetod 4-färgsoffset 
 Tryckeri Österreichische Staatsdruckerei


Ett grönt Europa i fokus på årets Europafrimärke

 

2016 fyller Europafrimärkena 60 år och för att fira det valde man att ordna en designtävling bland Europas postverk på temat Think Green. Den 9 maj utkommer Ålands version av det gemensamma motivet i frimärkserien Europa samt Postens eget designförslag.

24 postverk lämnade in designförslag på temat Think Green. Cyperns motiv fick flest röster och pryder därmed ett Europafrimärke från de deltagande länderna. Doxia Sergidou heter konstnären som med sin design vill inspirera oss till att skapa en grönare planet. Frimärket visar två sidor av Europa, en förorenad och en grön. Vi alla är handen som kan måla över den grå världen.

Vid sidan av det gemensamma motivet ger Åland Post ut sitt eget designförslag som är en mera bokstavlig tolkning av temat. Det åländska motivet har utformats av den åländske grafiska formgivaren Carl-Johan Listherby.

Utgivningsdatum 9.5.2016
Konstnär Doxia Sergidou & Carl-Johan Listherby
Upplaga 2 x 140 000
 Valörer 2 x Europa (1,30 €/St.)
 Pris FDC 3,30 €
Frimärkenas storlek 40 x 26 mm
 Arkets storlek 2 x 16 frimärken
 Papper 110 g/m²
 Perforering 13 per 2 cm
 Tryckmetod 4-färgsoffset 
 Tryckeri Cartor Security Printing
 Sköna fönster på årets åländska helsakskort

 

Den 9 maj sker utgivning av årets helsakskort som visar fyra olika fönster, fotade av Åland Posts mångåriga samarbetspartner Kjell Söderlund.

Med de flesta hus byggda utav trä på Åland finns det goda förutsättningar at hitta fina gamla fönster med mer eller mindre snickarglädje.

Två av fönsterbilderna är tagna på Södragatan i centrala Mariehamn. Södragatan är en av de äldsta gatorna i Mariehamn och flera av trähusen på gatan härstammar från sekelskiftet 1800-1900 och är ritade av Hilda Hongell (1867-1952), Finlands första kvinnliga byggmästare.

De vackert spröjsade verandafönstren tillhör Borgboda gård i Saltvik. Runt Borgboda gård finns betydande arkeologiska lämningar från bronsålder till medeltid. Här ligger också Ålands största fornborg på berget Borge som antas vara ungefär 1000 år gammal. Själva boningshuset härstammar från 1867.

Det fjärde fönstret sitter i en röd liten stuga i Andersböle, Jomala.

Utgivningsdatum 9.5.2016
Fotograf Kjell Söderlund
Upplaga 4 x 5 300
Pris 9,20 €/4 helsakskort
Storlek 148 x 105 mm
Papper Ensocoat 25 g/m²
Tryckmetod 4-färgsoffset 
Tryckeri Oy Fram Ab
 
Tipsa en vän: | | Fler