Nyheter 


Åland Post uppmärksammar Tuppens år


Inför Tuppens år utkommer den 11 november ett miniatyrark med två tuppar som ingår i Åland Posts frimärksserie tillägnad de tolv kinesiska zodiakdjuren. Miniatyrarket är skapat av den svenske frimärksgravören och konstnären Martin Mörck.

Martin Mörck har till stor del varit delaktig i Åland Posts satsning på att göra de åländska frimärken kända i Asien och Kina. Han är välkänd bland de kinesiska samlarna efter att under flera år ha verkat som gravyrlärare vid det statliga kinesiska frimärkstryckeriet PSPB i Beijing. Han handledde också de kinesiska gravyreleverna som utformade miniatyrarket med Ålandsfåret 2014, den första utgåvan i Åland Posts frimärkserie med de kinesiska zodiaktecknen. Nu står Martin själv för den vackra designen av miniatyrarket med två tuppar i åländsk skärgårdsmiljö som ges ut inför Tuppens år 2017. Den kinesiska skönskriften på miniatyrarket står för Tuppens år och är skriven av Zhen Jia Hong.

På miniatyrarket avbildas tuppar av den svenska lanthönsrasen Hedemora som är den vanligaste rasen på Åland. Den kommer ursprungligen från Dalarna och är en robust och tålig ras som har anpassat sig till det nordliga klimatet, bl.a. genom en tät och dunrik fjäderdräkt. Rasen finns i flera olika färgvarianter av svart, vit, blå och vild/vete.

Utgivningsdatum 11.11.2016
Konstnär Martin Mörck
Upplaga 85 000
Valör 2 x 2,00 €
Pris FDC 4,70 €
Frimärkenas storlek 40 x 52 mm
Miniatyrarkets storlek 170 x 95 mm
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset + PMS Guld
Tryckeri Cartor Security PrintingLadda upp inför julen med julfrimärken från Åland Post


Den 10 oktober utkommer två julfrimärken från Åland Post som i år är designade av den svenska illustratören Maja Lindberg. Frimärkena visar charmiga tomtenissar som förbereder inför julen.


Den svenska konstnären Maja Lindberg debuterar i år som frimärkskonstnär för Åland Post. Samtidigt har hon illustrerat årets julmärken som kompletterar julfrimärkena. Innan Maja kom på ett tema för märkena fick hon fundera en hel del, men när hon väl kommit fram till sina tomtenissar gick framtagningen av motiven fort.
- Tanken var att det skulle vara julkänsla i bilderna. Ett vinterlandskap under en stjärnklar himmel och små tomtenissar som förbereder inför julen.

Frimärket med valörbeteckningen "Julpost" är avsett i första hand för julhälsningar som skickas inom Åland, till Finland och Sverige under en begränsad tid före julen. Valörbeteckningen "Världen" motsvarar priset för priority-försändelser under 20 gram som kan skickas till hela världen från Åland. Julfrimärkena går att använda året om enligt gällande portotabell. Vid en eventuell portohöjning höjs också värdet på dessa frimärken.

Utgivningsdatum 10.10.2016
Konstnär Maja Lindberg
Upplaga 200 000 & 140 000
Valörer Julpost (0,70 €), Världen (1,30 €)
Pris FDC 2,70 €
Frimärkenas storlek 35,4 x 26 mm mm
Arkets storlek 2 x 20 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset + PMS Silver 
Tryckeri Cartor Security Printing
 

  

Åland Posts julmärken 2016 hjälper människor i krisDen 10 oktober utkommer årets julmärken. Vinsten från julmärkesförsäljningen går i år till projektet Matbanken som hjälper barnfamiljer och enskilda personer på Åland som kommit i tillfällig svår ekonomisk situation med mat och andra förnödenheter.

De åländska julmärken är dekorations- och brevtillslutningsmärken, vars överskott från försäljningen går till välgörande ändamål eller till projekt som är till fromma för det åländska samhället. Årets bidragsmottagare är Matbanken som är ett samarbetsprojekt mellan Mariehamns församling, Rädda barnen på Åland, Socialmissionen, Missionskyrkan och Pingstkyrkan.

Matbanken startade 2010 och hjälper personer på Åland som har hamnat i akut ekonomisk kris med mat. Idag får runt 70 hushåll mathjälp varje vecka via Matbanken. Projektet finansieras huvudsakligen genom frivilliga gåvor. Maten kommer bland annat från grossister, odlare, vissa affärer och privatpersoner. Projektet har en deltidsanställd koordinator men hämtning och utdelning av varor utförs nästan enbart av frivilligarbetare. Bidraget från julmärkesförsäljningen kommer att användas till Matbankens verksamhet.

Årets julmärken är designade av den svenska illustratören Maja Lindberg och går hand i hand med julfrimärkena som Maja också står för. De självhäftande märkena visar tomtenissar som pysslar inför julen. Ett ark består av 20 märken.

Utgivningsdatum 10.10.2016
Konstnär Maja Lindberg
Upplaga 5000 ark á 20 självhäftande märken
Pris 5,00 €
Märkets storlek 30,6 x 25,8 mm
Arkets storlek 210 x 145 mm
Papper Jac-Chromo Gloss 80 g/m²
Tryckmetod 4-färgsoffset + silver
Tryckeri Oy Fram Ab
 


Samlarbil nr 34 visar en klassisk skåpbil från förr


I oktober utkommer Åland Posts samlarbil nr 34. Den läckert röda samlarbilen är en Bedford CA van från omkring 1960 som pryds av årets två julfrimärken. Den är tillverkad av Corgi i skala 1:76. Ett numrerat äkthetsbevis medföljer bilens förpackning.

Upplaga 2800
Pris 21,95 €

  

Sepac-förpackning 2016


Den sjunde Sepac-förpackningen har det gemensamma temat årstider.

Förpackningen innehåller 12 Sepac-frimärken från följande deltagande postverk: Åland, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Guerney, Island, Isleof Man, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta och Monaco. Sepac är en förkortning av Small European Postal Administrations' Cooperation.

Utgivningsdatum 5.9.2016
Pris 15,00 €
 

Ett äpple visar Ålands fyra årstider på årets Sepac-frimärke


Den 12 augusti ger Åland Post ut ett Sepac-frimärke på årets tema årstider. Den grafiska formgivaren Annika Zetterqvist valde att visa årstiderna ur ett äpples perspektiv.

Klimatet på Åland påverkas av det omgivande havet och det är speciellt gynnsamt för äppelodling. Vintern är relativt mild och sena vårar ger mindre risk för frost i blomningen. I maj/juni blommar äppelträden som vackrast. Sommaren är ofta solig och hösten lång och varm. Skördetiden börjar oftast i mitten på augusti och varar ända till slutet av oktober. Äpplen är en av de trädgårdsprodukter som ökat sin andel av den åländska lantbruksförsäljningen markant på senare år och 2014 såldes äpplen för 4,8 miljoner euro, huvuddelen gick till Finland.

Den grafiska formgivaren Annika Zetterqvist har utformat årets Sepac-frimärke. Annikas idé med frimärksmotivet sammanfattas väl av orden "gro, blomma, mogna och njuta", vilka förekommer i såväl förstadagsstämpeln som på frimärksarket och på baksidan av förstadagskuvertet. Orden växte fram hos Annika under arbetets gång och kan sägas symbolisera både naturens och livets "årstider".

Utgivningsdatum 12.8.2016
Konstnär Annika Zetterqvist
Upplaga 140 000
Valör Inrikes (1,30 € )
Pris FDC 2,00 €
Frimärkens storlek 35 x 35 mm
Arkets storlek 2 x 15 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset 
Tryckeri Bpost
 

Björn Ulvaeus presenterar sitt Åland i frimärkserien Mitt Åland


Den 8 juli har Åland Post den stora äran att presentera ABBA-legenden Björn Ulvaeus bild av Åland i frimärkserien Mitt Åland. När Björn skulle välja motiv till sitt frimärke var den åländska skärgården ett självklart val och frimärket visar den natursköna farleden in till byn Karlby på Kökar.


Det är framför allt med sin motorbåt som Björn Ulvaeus har besökt Åland.
- Jag kommer från den lilla staden Västervik på Sveriges ostkust och båtar har alltid funnits i mitt liv. Tills för några år sen brukade jag alltid åka söderut längs kusten, men det var innan jag upptäckte Åland. Nu tar jag hellre min båt över Ålands hav och kryssar runt i skärgården där.

Ön Kökar är ett av de ställen som har lämnat avtryck hos Björn och frimärket visar farleden in till gästhamnen Brudhäll och byn Karlby i morgondis.
- Jag har förälskat mig i Kökar. Första gången lade vi till vid en brygga i Hellsö på norra sidan och gick landsvägen till en lanthandel som låg några kilometer bort vid ett vägskäl. Det var en strålande sommardag och jag tror inte jag har upplevt ett sånt lugn och en sån idyll någon annanstans i världen. Sedermera har jag tagit den vackra, lilla farleden in till Karlby på södra sidan av Kökar.

Björn Ulvaeus frimärke är den elfte utgåvan i frimärkserien Mitt Åland där kända personer med koppling till Åland får visa sin bild av landskapet och hur de upplever Åland. Tidigare har Lill Lindfors, Mauno Koivisto, Mark Levengood, Björn Borg, Martti Ahtisaari, Åke Lindman, Marcus Grönholm, Caroline af Ugglas, Robert Helenius och Tarja Halonen varit frimärkskonstnärer.

Utgivningsdatum 8.7.2016
Fotograf Kjell Söderlund
Upplaga 140 000
Valör Världen (1,30 € )
Pris FDC 2,00 €
Frimärkens storlek 38,4 x 28 mm
Arkets storlek 2 x 15 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset 
Tryckeri Bpost
 
Tipsa en vän: | | Fler