Nyheter 

  

Åland Posts julmärken 2016 hjälper människor i krisDen 10 oktober utkommer årets julmärken. Vinsten från julmärkesförsäljningen går i år till projektet Matbanken som hjälper barnfamiljer och enskilda personer på Åland som kommit i tillfällig svår ekonomisk situation med mat och andra förnödenheter.

De åländska julmärken är dekorations- och brevtillslutningsmärken, vars överskott från försäljningen går till välgörande ändamål eller till projekt som är till fromma för det åländska samhället. Årets bidragsmottagare är Matbanken som är ett samarbetsprojekt mellan Mariehamns församling, Rädda barnen på Åland, Socialmissionen, Missionskyrkan och Pingstkyrkan.

Matbanken startade 2010 och hjälper personer på Åland som har hamnat i akut ekonomisk kris med mat. Idag får runt 70 hushåll mathjälp varje vecka via Matbanken. Projektet finansieras huvudsakligen genom frivilliga gåvor. Maten kommer bland annat från grossister, odlare, vissa affärer och privatpersoner. Projektet har en deltidsanställd koordinator men hämtning och utdelning av varor utförs nästan enbart av frivilligarbetare. Bidraget från julmärkesförsäljningen kommer att användas till Matbankens verksamhet.

Årets julmärken är designade av den svenska illustratören Maja Lindberg och går hand i hand med julfrimärkena som Maja också står för. De självhäftande märkena visar tomtenissar som pysslar inför julen. Ett ark består av 20 märken.

Utgivningsdatum 10.10.2016
Konstnär Maja Lindberg
Upplaga 5000 ark á 20 självhäftande märken
Pris 5,00 €
Märkets storlek 30,6 x 25,8 mm
Arkets storlek 210 x 145 mm
Papper Jac-Chromo Gloss 80 g/m²
Tryckmetod 4-färgsoffset + silver
Tryckeri Oy Fram Ab
 Ladda upp inför julen med julfrimärken från Åland Post


Den 10 oktober utkommer två julfrimärken från Åland Post som i år är designade av den svenska illustratören Maja Lindberg. Frimärkena visar charmiga tomtenissar som förbereder inför julen.


Den svenska konstnären Maja Lindberg debuterar i år som frimärkskonstnär för Åland Post. Samtidigt har hon illustrerat årets julmärken som kompletterar julfrimärkena. Innan Maja kom på ett tema för märkena fick hon fundera en hel del, men när hon väl kommit fram till sina tomtenissar gick framtagningen av motiven fort.
- Tanken var att det skulle vara julkänsla i bilderna. Ett vinterlandskap under en stjärnklar himmel och små tomtenissar som förbereder inför julen.

Frimärket med valörbeteckningen "Julpost" är avsett i första hand för julhälsningar som skickas inom Åland, till Finland och Sverige under en begränsad tid före julen. Valörbeteckningen "Världen" motsvarar priset för priority-försändelser under 20 gram som kan skickas till hela världen från Åland. Julfrimärkena går att använda året om enligt gällande portotabell. Vid en eventuell portohöjning höjs också värdet på dessa frimärken.

Utgivningsdatum 10.10.2016
Konstnär Maja Lindberg
Upplaga 200 000 & 140 000
Valörer Julpost (0,70 €), Världen (1,30 €)
Pris FDC 2,70 €
Frimärkenas storlek 35,4 x 26 mm mm
Arkets storlek 2 x 20 frimärken
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset + PMS Silver 
Tryckeri Cartor Security Printing
 


Åland Post uppmärksammar Tuppens år


Inför Tuppens år utkommer den 11 november ett miniatyrark med två tuppar som ingår i Åland Posts frimärksserie tillägnad de tolv kinesiska zodiakdjuren. Miniatyrarket är skapat av den svenske frimärksgravören och konstnären Martin Mörck.

Martin Mörck har till stor del varit delaktig i Åland Posts satsning på att göra de åländska frimärken kända i Asien och Kina. Han är välkänd bland de kinesiska samlarna efter att under flera år ha verkat som gravyrlärare vid det statliga kinesiska frimärkstryckeriet PSPB i Beijing. Han handledde också de kinesiska gravyreleverna som utformade miniatyrarket med Ålandsfåret 2014, den första utgåvan i Åland Posts frimärkserie med de kinesiska zodiaktecknen. Nu står Martin själv för den vackra designen av miniatyrarket med två tuppar i åländsk skärgårdsmiljö som ges ut inför Tuppens år 2017. Den kinesiska skönskriften på miniatyrarket står för Tuppens år och är skriven av Zhen Jia Hong.

På miniatyrarket avbildas tuppar av den svenska lanthönsrasen Hedemora som är den vanligaste rasen på Åland. Den kommer ursprungligen från Dalarna och är en robust och tålig ras som har anpassat sig till det nordliga klimatet, bl.a. genom en tät och dunrik fjäderdräkt. Rasen finns i flera olika färgvarianter av svart, vit, blå och vild/vete.

Utgivningsdatum 11.11.2016
Konstnär Martin Mörck
Upplaga 85 000
Valör 2 x 2,00 €
Pris FDC 4,70 €
Frimärkenas storlek 40 x 52 mm
Miniatyrarkets storlek 170 x 95 mm
Papper 110 g/m²
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset + PMS Guld
Tryckeri Cartor Security PrintingÅrets frimärken från Åland i stilren förpackning


Från och med den 11 november finns årets frimärksårsats med de åländska frimärkena 2016 till försäljning. I år pryds årssatsen av konstnär Martin Mörcks stiliga tupp.

Den 11 november utkommer både årets miniatyrark inför Tuppens år och årssatsen som inspirerats av utgåvan. Årets frimärken täcker allt från segelfartyg, historiska händelser och matkultur till ABBA-Björns hommage till den åländska skärgården. Alla motiven är bekvämt samlade i årssatsen inklusive häftet med medicinalväxter, miniatyrarket med Tuppar och årets frankeringsetikett som visar en flaskpost i serien Strandfynd. Årssatsen innehåller dessutom information om varje utgåvas utgivningsdag och konstnär på svenska, finska, engelska och tyska.

Utgivningsdatum 11.11.2016
Upplaga 10 500
Pris 39,10 €


Samlarbil nr 34 visar en klassisk skåpbil från förr


I oktober utkommer Åland Posts samlarbil nr 34. Den läckert röda samlarbilen är en Bedford CA van från omkring 1960 som pryds av årets två julfrimärken. Den är tillverkad av Corgi i skala 1:76. Ett numrerat äkthetsbevis medföljer bilens förpackning.

Upplaga 2800
Pris 21,95 €

  

Sepac-förpackning 2016


Den sjunde Sepac-förpackningen har det gemensamma temat årstider.

Förpackningen innehåller 12 Sepac-frimärken från följande deltagande postverk: Åland, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Guerney, Island, Isleof Man, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta och Monaco. Sepac är en förkortning av Small European Postal Administrations' Cooperation.

Utgivningsdatum 5.9.2016
Pris 15,00 €
 


Ligamästarna i fotboll firas med frimärke från Åland Post


Åland Post gratulerar fotbollslaget IFK Mariehamn till ligaguldet 2016 med att ge ut ett personligt frimärke inom ramen för Mina frimärken. Det åländska guldfrimärket finns nu till försäljning i Postens webbshop.


Åland Post deltar i hyllningarna av fotbollslaget IFK Mariehamns fantastiska ligatitel i fotboll 2016 och producerar åter igen ett unikt specialfrimärke som finns till försäljning från och med 26 oktober. Frimärket ges ut inom tjänsten Mina Frimärken, där privatpersoner och företag kan välja ett eget motiv till ett frimärke.

Åland Posts specialfrimärke visar ett foto av Daniel Eriksson. Frimärket är placerat i ett miniark med 8 frimärken. Miniarkets ram utkom 2015 och är utformat av Åland Posts Brand Manager Cecilia Mattsson. Frimärkets valör är Europa (värde 1,30 €) och kan användas som porto för brev och kort som skickas från Åland till Finland, Norden, Europa och världen.

Upplagan på frimärket är begränsad till 1000 ark och minimibeställning är ett ark om 8 frimärken som kostar 12,50 € + hanteringsavgift. Miniarket kan endast beställas via Åland Posts webbshop på www.posten.ax/webshop.

Observera att specialfrimärket ges ut utanför Postens officiella utgivningsprogram på samma sätt som de utställningsfrimärken som produceras till frimärksutställningar som Åland Post deltar i runtom i världen. Den 1 oktober 2015 gav Åland Post ut ett liknande specialfrimärke efter IFK Mariehamns historiska vinst i finska cupen.


Den 23 oktober 2016 vann fotbollslaget IFK Mariehamn årets sista ligamatch i finska Tipsligan och vann därmed för första gången ligatiteln. Laget har spelat i Tipsligan sedan 2005. Cupvinsten i finska cupen 2015 var klubbens första nationella titel.

Utgivningsdatum 26.10.2016
Utformning
Daniel Eriksson/ Cecilia Mattsson
Upplaga 1000
Valör Europa (8 x 1,30 € )
Pris
12,50 €
Arkets storlek 1 x 8 frimärken
Tipsa en vän: | | Fler