Handla enkelt på nätet

Det är enkelt och bekvämt att handla på nätet. Kom ihåg att kontrollera att företaget du handlar hos känner till skattegränsen och hanterar din försändelse på rätt sätt.

Här hittar du en film om att handla på nätet

 

Observera att momsuppgifterna i filmen inte längre stämmer. De rätta uppgifterna hittar du här nedanför.

Moms på varorna

Det finns olika typer av skattegränsförfarande. Företag kan vara hemförtullare eller ha tullkundnummer, (vilket endast är möjligt från Finland). I dessa fall uppbärs momsen av det avsändande företaget. Läs mera om hemförtullare längre ner på den här sidan. Om inte företaget har något av dessa förfaringssätt ska deras försäljning ske utan moms.

Vid försäljning utan moms från Finland uppbärs momsen av Posten för Tullens räkning, vilket kostar 3 € (utöver själva momsen på varan). Från övriga länder betalas momsen direkt till Tullen.

Du måste själv informera företaget om att de ska sända varorna utan moms eftersom Åland är utanför EU:s skattegräns. Detta gäller alla länder, även EU-länder inklusive Finland, när det finska företaget inte är hemförtullare eller saknar tullkundnummer.

Vid momsfri försäljning där momsen understiger 5 €, inkl. momsen på fraktkostnaden, så uppbärs ingen moms (gäller ej från företag i Finland som är hemförtullare eller har tullkundnummer). Tänk på att momsen varierar mellan olika produkter.

  • Varor och tjänster 24 %
  • Livsmedel 14 %
  • Böcker 10 %

Detta innebär att du kan beställa böcker för upp till 49,90 € (inkl. fraktkostnaden), livsmedel för upp till 35,65 € (inkl. fraktkostnaden) eller övriga varor och tjänster för upp till 22 € (exkl. fraktkostnaden) helt momsfritt.

Hemförtullningstillstånd

Vissa näthandelsföretag som regelbundet skickar varor till Åland har ett så kallat hemförtullningstillstånd (gäller endast finska företag). Det innebär att du som köpare inte behöver betala moms till Tullen på de varor du beställer till Åland. Företag med hemförtullningstillstånd sköter den betalningen direkt till Tullen. Paketen från ett näthandelsföretag som är hemförtullare levereras till ditt adresspostkontor. Om du vill returnera varor till näthandelsföretag med hemförtullningstillstånd så är det enkelt. Det är bara att returnera så betalar näthandelsföretaget tillbaka summan du har beställt för.

Tips

Om hemsidan är på finska och du har svårt att förstå det finska språket kan du gå in på motsvarande svenska hemsida (om företaget också finns i Sverige) och läsa om produkten. Google har även ett bra språkverktyg som automatiskt översätter text mellan olika språk.

Så här returnerar du dina varor kostadsfritt

Om företaget som du har beställt varorna från har ett kundreturavtal med Posten (gäller endast företag från Finland) kan du sända tillbaka varorna kostnadsfritt. Fråga på ditt postkontor om företaget har ett kundreturavtal, så hjälper vi dig med detta. Du kan läsa mera om hur du returnerar dina varor här.

Frågor

Har du frågor om att handla på nätet? Hör gärna av dig så får du hjälp.

Christer Rydén
Åland Post
Tel. +358 18 636 682
christer.ryden@posten.ax

 

 

Tipsa en vän: | | Fler