28.05.2012

VM-medaljer till Sandviks

Det blev ett silver och ett brons till makarna Sandvik under bänkpress-VM som avgjordes i Pilsen, Tjeckien. Marcela såg ut på förhand att ha ett ganska säkert medaljläge och borde även kunna knipa silvret vilket även skedde. För att säkra medaljen begärde hon försiktiga 112,5 kg i första och ökade avvaktande till 115 kg i andra omgången. När hon hade bärgat silvret attackerade hon för guld i sista omgången på 127,5 kg men det var helt enkelt för tungt. Det hade varit personligt, finskt och nordiskt rekord men hon slutade alltså på 115 kg och silver i klass -52 kg. Guldet gick som väntat till en japanska som hade lite tur och fick ett godkänt resultat först i sitt tredje försök med domarsiffrorna 2-1. Om hon hade missat även det så hade Marcela fått guldet. Detta var Marcelas tredje VM-silver men hennes första i denna viktklass.

Kenta gick in i sin klass +120 kg som en av medaljkandidaterna och fick vara med om historiens hårdaste och jämnaste tävling i supertungvikten någonsin. Efter att ha haft ömma armbågar sedan styrkelyft-EM två veckor innan vågade han inte öppna så tungt utan beslöt sig för att säkra upp ett resultat först och senare försöka smyga upp i resultatlistan, en taktik som han ofta använt sig av och visat sig fungera bra. Det brukar i allmänhet vara så att flera av konkurrenterna öppnar för högt när det blir en jämn tävling och sedan får problem men i det här fallet var det inte så. Det visade sig att de flesta hade prickat in formen så det blev mycket hög standard på tävlingen. Kenta gjorde 327,5 kg i första och låg då trea. I andra rundan gjorde han 335 kg och var fortsättningsvis trea. I sista begärde han 340 kg för ledning och nordiskt rekord vilket han klarade ganska lätt. Det var sex lyftare som hade begärt ännu högre vikter i sista rundan men bara två som klarade så det blev ett brons till slut för Kenta. Silvret gick till en urstark ryss på 342,5 och guldet inte helt oväntat till Finlands Fredrik Smulter på 345 kg.

Kenta fick på banketten mottaga priset för tredje bästa herrlyftare på Wilkspoäng, d.v.s. koefficient sett över alla viktklasser. I och med att Smulter (bästa lyftare på Wilks) tog hand om guldet den här gången har Finland och faktiskt landets SFI-lyftare tagit hem supertungviktstiteln på bänkpress-VM 10 år i rad! Kenta har sju titlar, Malaxlyftaren Smulter två samt Ålands Ove Lehto en.

Resultat damer

Resultat herrar

Video på Marcelas tävling (klass -47 kg till -57 kg)

Video på Kentas tävling (klass +120 kg)

 

 

Tipsa en vän: | | Fler
Tipsa en vän: | | Fler